Renske Ruijsenaars

Welkom bij mijn blog, dat ik startte in het afstudeerjaar (2022-2023) van de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving aan de Willem de Kooning Academie.

Welk prototype kan ik ontwikkelen om leerlingen te helpen hun kostbare aandacht terug te veroveren?

5 september 2022

Oktober 2022:

  • Er zijn ook altijd leerlingen die - ondanks de dagelijkse stortvloeden aan media informatie- toch heel geconcentreerd en gericht aan het werk willen/ kunnen. Dit zal te maken hebben met het type persoonlijkheid, temperament, en vooral: sterker ontwikkelde executieve vaardigheden.

  • Een uitdaging dus om iets te ontwikkelen, dat op meerdere niveaus aanspreekt.

  • En ik heb momenteel de indruk dat het dan over een behoorlijk grote groep gaat!
    Hierbij hoop ik de expertise van hun schoolgenoten die wel in staat zijn tot diepe aandacht, ook in te kunnen zetten.

Welk prototype zal ik gaan ontwikkelen gedurende dit jaar….?

 
 

‘Deep focus’ tijdens de dozen-challenge, in onze opleiding in jaar 3 (WdKA-DBKV)

Hieronder enkele foto’s van de eerste versie van mijn educatieve product, een werkboekje, dat ik gedurende tien weken in de winter van 2023 getest heb met drie tweede klassen VWO. Alle leerlingen kregen een eigen exemplaar en met de opdrachten hoopte ik leerlingen op weg te helpen een persoonlijke visie te ontwikkelen (op iets uit hun directe belangstellingssfeer) en daar een visuele vorm voor te vinden.

Hieronder twee eindwerken van leerlingen die het goed hadden opgepakt.

Juli 2023: Hoewel een aantal leerlingen goed uit de voeten kon met dit project bleek het voor de meesten te ingewikkeld. Het lastigste voor ze was om met aandacht en interesse hun eigen gedachten te onderzoeken, te experimenteren en om niet gelijk naar een eindresultaat toe te rennen: anders gezegd, het creatieve proces in te gaan. De testgroep was achteraf gezien misschien ook te jong. Mijn uiteindelijke educatieve product is daarom aangepast tot een ‘Survivalgids Beeldende Vorming’: vooral bedoeld voor bovenbouwleerlingen maar ook als handvat voor docenten. Het richt zich op het inzichtelijk maken van hoe hedendaagse kunstenaars werken. Hieronder een impressie van alle bladzijden van deze gids.

Een PDF versie van de gids stuurde ik naar allerlei collega’s, onbekende en bekende en vooral binnen het vakgebied docent Beeldende Kunst. Daarop kreeg ik enthousiaste berichten terug. Hieronder een greep uit de reacties:

Politiek en maatschappij

Politiek en maatschappij