Renske Ruijsenaars

Welkom bij mijn blog, dat ik startte in het afstudeerjaar (2022-2023) van de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving aan de Willem de Kooning Academie.

Over het onderwijs

Over het onderwijs

Intelligentie moet je niet testen, maar herkennen
— James Bridle: 'Ways of being'

“…Leren met hoofd, hart en handen

Maakonderwijs is gericht op kennisconstructie. Leerlingen leren werken met nieuwe materialen, technieken of apparatuur. Ze leren experimenteren, uitproberen, falen en doorzetten.  Door zelf dingen te maken krijgen ze meer contact met producten en is de kans groot dat ze meer respect krijgen voor dingen die gemaakt zijn. Maakonderwijs stimuleert leren met hoofd, hart en handen. Door te doen leer je beter: verworven kennis pas je direct toe. Het wordt vaak verbonden met nieuwe technologie. Onder meer omdat digitale technieken als 2D- en 3D-ontwerpen, vinyl en laser snijden en 3D-printen steeds toegankelijker en betaalbaarder zijn geworden. Maar maakonderwijs kan ook gebruikmaken van allerlei ambachtelijke technieken en materialen, zoals houtbewerking, weven of keramiek. Of van combinaties: veel ontwerpers en kunstenaars werken met crossovers van ambacht en technologie.”…

Citaat van de website LKCA, https://www.lkca.nl/artikel/maakonderwijs/

Feedback in de klas, podcast

Kwaliteitsbesef bij kunstvakken

 

Rapport AHK over authentieke kunsteducatie

Een aantal citaten uit het rapport van Folkert Haanstra

blz 8:‘From the standpoint of the child, the great waste in the school comes from his inability to utilize the experiences he gets outside the school in any complete and free way within the school itself; while, on the other hand, he is unable to apply in daily life what he is learning at school. That is the isolation of the school - its isolation from life.’ (Dewey 1907, p. 89).

‘So in authentic instruction in art, although art skills are necessary to accomplish the goals set forth herein, the focus is on art concepts and creative self-expression rising from grounded themes. What you will not find in authentic instruction in art, then, are visually appealing technical and design solutions that are engaged in for their own sake’ (Authentieke kunsteducatie,18).

“Cruciaal is dat leerlingen ervaren wat het betekent om via kunsttalen op symbolische wijze eigen ideeën en gevoelens over zichzelf of de wereld vorm te kunnen geven in relatie tot hoe professionele kunstenaars dat doen en gedaan hebben. En dat kan het beste met divergente opdrachten en globale richtlijnen en eindcriteria, die ruimte bieden voor eigen initiatief en exploratie. (Authentieke kunsteducatie: een stand van zaken, 31)

 

Holistische benadering

“…Het logo van het IB is een cirkel met daarin centraal het learner profile, met de vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Dit laat de holistische benadering en het gedachtegoed van het IB goed zien. Folkers: “Dat is hét grote verschil met het Nederlandse onderwijs: de holistische aanpak van kennis, vaardigheden en wereldburgerschap ineen. Daar zouden Nederlandse scholen echt iets van kunnen leren. Kijken naar het talent dat kinderen hebben, maar ook naar hun motivatie. Want als je ergens wel goed in bent maar het interesseert je niet, dan zul je er nooit écht goed in worden. Het gaat om: hoe verhoud ik mij tot mezelf, de ander en de wereld? Muziek vinden we hier op school heel belangrijk. We zien het als een taal en bieden het aan voor alle leeftijden, ook als examenvak. Dat hoort voor ons ook bij de holistische benadering.”….

https://www.vbent.org/over-bt/nieuws/wat-kunnen-nederlandse-scholen-leren-van-internationaal-onderwijs/

 
WDKA lessen / bijeenkomsten

WDKA lessen / bijeenkomsten

“Digital natives (=huidige generatie leerlingen) leren dat het leven bestaat uit afschermen en selecteren".